Blog

OBISKALI SMO KELTE

V torek, 31. oktobra, na dan reformacije, smo jo taborniki mahnili na Kovk. Naš cilj je bilo keltsko grobišče, na katerega danes opozarja le še spominska plošča. A pomembna je bila pot, ne cilj. Na poti smo namreč merili azimute, se orientirali po karti, risali skice terena, skratka, pilili taborniške veščine. Za sprostitev pa sta bila žoga in koš. Ko smo se vrnili  s pohoda, smo, pri taborniškem domu, poskrbeli še za naše prazne želodčke. In dan je minil, kot bi trenil.

AKTIVNO V APRILU

V aprilu smo se prebudili tudi taborniki. Sončni dnevi sredi aprila so bili kot nalašč za čiščenje in urejanje okolice doma.  Vreme nam je bilo naklonjeno tudi  v petek, 19. aprila, ko so nas obiskali »mepijevci« iz trboveljske gimnazije. Skupaj smo osvežili znanje o bivanju v naravi in prvi pomoči, druženje pa smo zaključili  s penicami ob tabornem ognju.

ZLATA BLOUDKOVA ZNAČKA ZA SLAVKA GORNIKA

42. večer športa, ki ga prireja Športna zveza Hrastnik, nam bo ostal v lepem spominu. Med dobitniki občinskih Bloudkovih priznanj je bil tokrat tudi naš starešina Slavko (Ladislav) Gornik – Grinči, ki je prejel zlato Bloudkovo značko, ki jo športna zveza podeljuje za trideset in več let dela na področju telesne kulture. Grinčiju lahko pripišemo, da je del hrastniške taborniške zgodbe celo življenje. Tabornik je postal kot prvošolec, vodnik pri rosnih petnajstih. Bil je vodnik številnim generacijam tabornikov, pa načelnik in starešina. Leta 2010 je ponovno prevzel funkcijo starešine rodu, s ciljem oživiti in okrepiti taborništvo v Hrastniku. Grinči, hvala ti.

OBISKALI SMO OŠNHR HRASTNIK

V petek, 6. oktobra smo sodelovali v akciji »NVO gre v šolo«, ki je potekala na 11 osnovnih šolah osrednjeslovenske in zasavske regije. Na OŠ narodnega heroja Rajka v Hrastniku smo na praktičen, in upamo, da na zabaven, način predstavili našo dejavnost učencem šestih izbranih razredov. V šestih pedagoških urah so naši PP-ji (Tjaša, Patricija, Maja, Nik in Patrick) osnovnošolcem predstavili tabornike in taborništvo.

TEMNI HRAST NA 7. FESTIVALU ZASAVSKE KULINARIKE – FUNŠTERC

Taborniki Rodu temnega hrasta Hrastnik smo, v soboto, 23. septembra, sodelovali na festivalu Funšterc. Za obiskovalce smo pripravili okusen, a malce drugačen krumpantoč.

KRUMPANTOČ Z JABOLKI: naribamo jabolka in krompir (razmerje 1:1) in maso pustimo stati, da se odcedi odvečna voda. Ko smo maso odcedili dodamo pirino moko, jajca (2 – 3 na 2 kg jabolk in krompirja), cimet, sol in sladkor po okusu.

Nam je krumpantoč z jabolki všeč, tudi obiskovalci festivala so ga pohvalili. Pripravite si ga doma, pa dober tek.

Orientacija na Kalu

V torek, 16. maja smo osmošolcem Osnovne šole narodnega heroja Rajka pripravili orientacijsko progo na Kalu. Na progi so bile 3 kontrolne točke, na katerih so ekipe izvedele nekaj malega o prvi pomoči, uporabi šotorskega krila in merjenju azimuta. Prva ekipa je štartala ob 10.10, nakar se jih je zvrstilo še dvanajst. Bolj ali manj uspešno so skoraj vse ekipe opravile s progo, so pa prva tri mesta zasedli: Šupki, Glavni smrkci, »X« in Hrčki. Verjamemo, da se bodo odzvali povabilu in se srečamo na podelitvi priznanj, enkrat junija pred taborniškim domom.

Obisk dijakov GESŠ Trbovlje

V petek, 14. aprila 2017, so nas obiskali dijaki in dijakinji gimnazije Trbovlje. Pred taborniškim domom smo osvežili znanje o bivakiranju v naravi. Pogovorili smo se o opremi, pripravi ognjišča, o ognjih… Aljaža, Patricija in Maja so demonstrirali postavitev bivaka iz dveh šotorskih kril. Zakurili smo ogenj in spekli nekaj za prigriznit. Ob slovesu smo jim zaželeli srečno pot in prijetno počutje na  dogodivščini, ki jo načrtujejo.

10. Ojsterškov pohod

V soboto, 8. 4. 2017, se nas je osem (grča + 5PP + 2GG) udeležilo pohoda na Kal, ki so ga organizirali hrastniški planinci. Vremenske razmere so bile, kot nalašč za pohajkovanje po prebujajoči  se naravi. Sončno, za ta čas prevroče, a pravljično lepo. Po čaju in »štrudlu«, ki smo si ju privoščili pred planinskim domom, smo se odpravili na »svojo zemljo«.  Tam smo si vzeli tri ure časa, utrjevali znanje o vezeh in zvezali nekaj metrov ograje. Utrujeni smo se vrnili v dom, kjer smo si za kosilo privoščili testenine. Po kosilu smo si vzeli čas še za najpomembnejšo postransko stvar na svetu – nogomet. Po napeti končnici pa se je bilo potrebno vrniti v dolino. Bilo je 1A. Fotke so, a jih je treba spraskat s spominske kartice. Hvala planincem za čaj in Slavici za okusno in obilno kosilo.